Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

ΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμου
Κλίκ για μεγέθυνση
ΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμουΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμουΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμουΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμουΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμουΙΛΙΟΝ "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " Ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό, μια παρωδία του πολέμου
Τρίτη 28 Φεβ 2023

Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων Πολυφωνικής Πάτρας

Συνεργασία με  την ΚΕΔΗΠ - Καρναβάλι Πάτρας 

11 Φλεβάρη 8μμ στην Dexameni project(στον εσωτερικό χώρο του καφέ Τουριστικού Δασυλλίου)

18 Φλεβάρη 8μμ Παλαιά Σφαγεία.(Δύο εξαιρετικές παραστάσεις με πλήθος θεατών)

Ένα αθυρόστομο σατιρικό παραδοσιακό είδος  θεάτρου εκ Ζακύνθου, η κωμωδία "ΤΡΩΪΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ " από τις «Ζακυνθινές ομιλίες» του Νίκου Γουσέτη επί σκηνής. Οι «Ομιλίες» γράφονται και  παίζονται  στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 17ου αιώνα, από την εποχή της Βενετοκρατίας, από ερασιτέχνες ηθοποιούς που   προέρχονταν από τις τάξεις του λαού.

Πόλεμος μέγας μαίνεται

στη μακρινή τη Τροία

Είναι η Ελλάδα ανάστατη

πέρα ως πέρα βράζει


«Ίλιον - Τρωικός Πόλεμος»
Κωμικό αντιπολεμικό ξεφάντωμα
από το Θεατρικό Εργαστήρι ενηλίκων της Πολυφωνικής
(της Ευφροσύνης Κωσταρά, Φιλολόγου, Σ.Ε.Ε. ΠΕ02)
Μια ανατρεπτική κωμωδία -παρωδία του Τρωικού Πολέμου- με αριστοφανικές προεκτάσεις από τις «Ζακυνθινές ομιλίες» του Νίκου Γουσέτη, ένα ξεφάντωμα αντιπολεμικό στο πνεύμα των ημερών, εντυπωσίασε το κοινό που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει τις δύο παραστάσεις του Θεατρικού Εργαστηρίου ενηλίκων της Πολυφωνικής, οι οποίες υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την ΚΕΔΗΠ- Καρναβάλι Πάτρας στις 11 και 18/2. Η εξαιρετική διασκευή και μεταφορά επί σκηνής υπό την
καθοδήγηση και σκηνοθετική ματιά της Αθηνάς Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου, Διευθύντριας του Θεατρικού Εργαστηρίου Πολυφωνικής Πάτρας, κατάφερε να συναρπάσει τους θεατές, να τους συμπαρασύρει σε ένα ταξίδι στο παρελθόν, στη μακρινή Τροία και την αρχαία Σπάρτη, παρουσιάζοντας τους γνωστούς ήρωες «αλλιώς». Μέσα από τους αιχμηρούς διαλόγους και τους καυστικούς αστεϊσμούς του σατιρικού ζακυνθινού θεατρικού είδους αναδύθηκε η «άλλη» πλευρά τους, με στόχο μέσα από την αριστοφανική διακωμώδησή τους να προβληματίσει για τα αίτια και τα αποτελέσματα του πολέμου, στέλνοντας ένα επίκαιρο αντιπολεμικό μήνυμα. Η ανατρεπτική αξιοποίηση του ρόλου του χορού, που εντυπωσίασε με την αμεσότητα και τη διάδραση με το κοινό, όπως και με τα καυστικά σχόλιά του, εμπλουτισμένα με το ζακυνθινό ταμπεραμέντο και ντοπιολαλιά, σε συνδυασμό με τις ερμηνείες των βασικών ηρώων, του «κερατά» Μενέλαου, του αντίζηλου «προικισμένου» Πάρη, του φαφλατά Αγαμέμνονα, του πολεμοχαρή Αχιλλέα, της σεξουαλικά πεινασμένης Κλυταιμήστρας και της πέτρας του σκανδάλου, ωραίας Ελένης, κατάφεραν να μεταφέρουν τους θεατές στο κλίμα των σατιρικών «Ομιλιών», του παραδοσιακού λαϊκού θεάτρου της βενετοκρατούμενης Ζακύνθου των μέσων του 17ου αιώνα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη σύνδεση με το σήμερα μέσα από τις εύστοχες μεταφορές και προεκτάσεις της σκηνοθέτριας στο παρόν. Τα αθυρόστομα αστεία και οι βωμολοχικές ατάκες σε έμμετρο ομοιοκατάληκτο 15σύλλαβο, μέσω των οποίων οι ερασιτέχνες ηθοποιοί των λαϊκών στρωμάτων της Ζακύνθου σατίριζαν τα κακώς κείμενα, μεταφερμένα στην εποχή του Τρωικού Πολέμου, χάρισαν άφθονο γέλιο στους θεατές, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του θέματος, ενώ ήταν σε πλήρη εναρμόνιση με το σατιρικό κλίμα και διάθεση της πόλης μας.
Στα αξιοσημείωτα θετικά σημεία της παράστασης ήταν τα ευφάνταστα κουστούμια του Δημήτρη Ράπτη και η υπέροχη μουσική πλαισίωση με ζακυνθινές μελωδίες από τους μουσικούς Γιώργο Παπαγεωργίου και Σέργιο Σοϊλέ, με τη φωνή της ταλαντούχας Νάντιας Ζέρβα. Το κλείσιμο της παράστασης με την απόδοση του μελοποιημένου, αλληγορικού ποιήματος του Κώστα Βάρναλη από τον χορό και τους ηθοποιούς έστειλε ένα ηχηρό αντιπολεμικό και συγχρόνως ελπιδοφόρο μήνυμα.
Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές της παράστασης που εργάστηκαν εθελοντικά και χάρισαν στην πόλη μας ένα όμορφο θέαμα τέχνης και πολιτισμού, στον κ. Σταύρο Σολωμό, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Πολυφωνικής Πάτρας, για την άοκνη στήριξη σε κάθε καλλιτεχνική και πολιτιστική δράση της ομάδας, και φυσικά στην εξαιρετική Αθηνά Καλλιμάνη που με σκηνοθετική μαεστρία κατάφερε να αποδώσει διαχρονικά μηνύματα, στηλιτεύοντας τον παραλογισμό του πολέμου σε κάθε εποχή, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τον επαγγελματισμό, το όραμα, την ευαισθησία και την αστείρευτη αγάπη της για τη θεατρική τέχνη.
Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύτηκε  στην εφημερίδα<<ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ>> 24/2/2023

Συντελεστές:

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αθηνά Καλλιμάνη-Γεωργιτσοπούλου

Επιμέλεια και Κατασκευή Κουστουμιών: Δημήτρης Ράπτης

Τους στίχους έντυσαν  με μουσική ο Γιώργος Παπαγεωργίου με το μπουζούκι του και ο Σέργιος Σοϊλές με την κιθάρα του, ενώ ερμηνεύει η Νάντια Ζέρβα.

Φωτογραφίες-Βιντεοσκόπηση: Άρης Ζησιμάτος

Επιμέλεια αφίσας: Αθανασία Παπασταύρου

 

Επί σκηνής:

Μενέλαος: Κώστας Οικονομόπουλος

Αγαμέμνων: Ιάσονας Πανέτας-Φελούρης

Κλυταιμνήστρα: Αγγελική Παναγιωτακοπούλου

Αχιλλέας: Νίκος Σιατερλής

Πάρις: Βασίλης Τσαρουχάς

Ελένη: Δήμητρα Γκολφινοπούλου

Χορός: Βασιλική Σιατερλή (κορυφαία),Μαριάννα Γεωργοπούλου, Ειρήνη Γκαϊτατζή, Μαράγια Θεάκου, Αθηνά Καβαλιεράτου, Ευαγγελία Κεφαλά, Χριστίνα Στίγγα, Ολυμπία Τασακοπούλου

Τρώας: Μιχάλης Τσακηρίδης Αχαιός: Ηλίας Τσακηρίδης 

 

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

Copyright © 2013 - 2024 Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας