Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

Ιστορικό

Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Μο Σταύρος Σολωμός

Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια: Πιανίστα, Έφη Καββαδία-Ζέρβα

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ ιδρύθηκε το 1983 από το σημερινό της Καλλιτεχνικό διευθυντή, Μο ΣΤΑΥΡΟ ΣΟΛΩΜΟ και μία ομάδα φιλόμουσων Πατρινών, με στόχο τη δημιουργία ενός χορωδιακού ομίλου με σύγχρονες προδιαγραφές.

Στα 40 χρόνια της δραστηριότητας της, η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ με τα τμήματα της, έδωσε πάνω από 2500 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό μετέχοντας παράλληλα, στα πλέον έγκριτα διεθνή Φεστιβάλ χορωδιακής μουσικής της χώρας μας αλλά και της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ, ΑΓΓΛΙΑΣ, π. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ, ΙΤΑΛΙΑΣ, ΙΣΠΑΝΙΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ, ΠΟΛΩΝΙΑΣ, ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ, ΒΕΛΓΙΟΥ, ΟΥΑΛΙΑΣ, ΑΥΣΤΡΙΑΣ, ΤΣΕΧΙΑΣ, ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΣΟΥΗΔΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ, ΣΕΡΒΙΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ, ΒΟΣΝΙΑΣ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗΣ, ΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΑΠΩΝΙΑΣ.

Έχει βραβευτεί σε 84 διεθνείς και εθνικούς διαγωνισμούς με κορύφωση την ανάδειξη της, ως καλύτερη Ελληνική χορωδία, κατακτήσασα το GRAND PRIX των Ελληνικών χορωδιών στο διεθνή διαγωνισμό της Αθήνας το 1994. Επίσης έχει βραβευτεί με

 • 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα, Ρόδο, Φλωρεντία Ιταλίας, Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και Καλαμάτα (Παιδική χορωδία, 2003-2004, 2012, 2014, 2015, Νεανική Χορωδία 2015),
 • 3 χρυσά μετάλλια στη Ναύπακτο και Καλαμάτα (Μικτή Χορωδία 2003, 2019),
 • 2 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα και Πρέβεζα (Βυζαντινός χορός 1997, 2000),
 • 6 χρυσά μετάλλια στην Αθήνα (Παιδικό χορωδιακό εργαστήρι- Γ.Φ.Σ. ‘’Εμμέλεια’’ 2001-2004 έως 2007),
 • 9 ασημένια μετάλλια στη Βιέννη Αυστρίας, Νιιρεγκιχάζα Ουγγαρίας, Φλωρεντία Ιταλίας, Πρέβεζα, Αθήνα, Ναύπλιο και Καλαμάτα (Γυναικεία Χορωδία Δωματίου & Μικτή Χορωδία 2004, 2015, Παιδική Χορωδία 2006, 2007, 2008, 2012, Νεανική Χορωδία 2019),
 • Ειδικό Βραβείο καλύτερης ερμηνείας έργου σύγχρονου συνθέτη, στην Φλωρεντία της Ιταλίας (Παιδική Χορωδία, 2012),
 • 2 χάλκινα μετάλλια στο διεθνή διαγωνισμό χορωδιών δωματίου της Τακαρατσούκα Ιαπωνίας (Χορωδία Δωματίου 1993) και
 • 2 χάλκινα μετάλλια στη 1η Ολυμπιάδα χορωδιών στο Λιντς της Αυστρίας (Μικτή χορωδία, 2000).

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ, τον Ιούλιο του 2000 απέδωσε το «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ», του Mακαριστού Μητροπολίτου πρώην Πατρών, κυρού Νικοδήμου Βαληνδρά, στο ΗΡΩΔΕΙΟ, σε εναρμόνιση και ενορχήστρωση του Μο Σταύρου Σολωμού. Το 2012 συμμετείχε σε 5 συναυλίες με το συνθέτη Διονύση Σαββόπουλο, δύο εκ των οποίων στο ΗΡΩΔΕΙΟ, το 2021, συμμετείχε στις δύο μοναδικές και εμβληματικές συναυλίες στα Καλάβρυτα και την Ι.Π.Μεσολογγίου, με το έργο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ έχει συνεργαστεί με επιφανείς συνθέτες, όπως: Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος, Μίμης Πλέσσας, Θεόδωρος Αντωνίου, Μιχάλης Αδάμης, Στέφανος Βασιλειάδης, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιάννης Σπανός, Θάνος Μικρούτσικος, Τάκης Μωράκης, Γιώργος Μουζάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Γιώργος Κατσαρός, Κώστας Κλάββας, Βασίλης Τενίδης, Νίκος Κηπουργός, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Λάγιος, Κώστας Χατζής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Τσιαμούλης, Σωκράτης Σινόπουλος- Κατερίνα Παπαδοπούλου, Ross Daly- Κέλυ Θωμά, κ.α., απαρτίζεται δε, από τα πιο κάτω τμήματα.

 1. ΠΡΟΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
  (Διεύθυνση: ΜΑΡΙΑΛΕΝΑ ΜΠΟΚΑΡΗ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 8 βραβεύσεις, 40 μέλη).
 2. ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
  (Διεύθυνση: ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 17 βραβεύσεις, 60 μέλη).
 3. ΝΕΑΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
  (Διεύθυνση: ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΙΤΣΟΥ, πιάνο: ΜΑΡΙΝΑ ΜΥΛΩΝΑ, 30 μέλη, 6 βραβεύσεις).
 4. ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ
  (Διεύθυνση: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ, πιάνο: ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 15 βραβεύσεις, 70 μέλη).
 5. ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ
  (Δ/νση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, 7 βραβεύσεις, 30 μέλη).
 6. ΓΥΝΑΙΚΕΙΟ ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’ΕΜΜΕΛΕΙΑ’’
  (Διεύθυνση: ΑΛΜΠΕΝΑ ΠΕΝΚΟΒΑ, πιάνο: ΛΟΥΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ, 2 Βραβεύσεις, 45 μέλη).
 7. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
  (Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, 50 μέλη)
 8. ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Ανηλίκων- Ενηλίκων
  (Διεύθυνση: ΑΘΗΝΑ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗ , 50 μέλη).
 9. ΟΡΧΗΣΤΡΙΚΟ ΣΧΗΜΑ ‘’VIBRATO’’
  (Διεύθυνση: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, 20 μέλη)
 10. ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ‘’ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ’’
  (Διεύθυνση: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ, 15 μέλη)
 11. ΩΔΕΙΟ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ
  [Διευθυντής: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΡΔΟΠΟΥΛΟΣ, Διοικητική Διευθύντρια: ΕΦΗ ΚΑΒΒΑΔΙΑ-ΖΕΡΒΑ, 400 σπουδαστές].

 

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ αποτελεί κύριο και ιδιαίτερα σημαντικό πολιτιστικό φορέα της πόλης της Πάτρας και έναν εκ των μεγαλύτερων της χώρας μας, που έχει τιμηθεί κατ’ επανάληψη, όχι μόνον από ιδιώτες φορείς της πόλης, αλλά και από την ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ, την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ, την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, την ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΧΑΙΑΣ, το ΔΗΜΟ ΠΑΤΡΕΩΝ, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ, την ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, το ΡΟΤΑΡΙΑΝΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΤΡΩΝ, το ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΑΙΜΟΔΟΤΩΝ Κ.Υ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ, την Π.Α.Λ.Ο., τον ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΠΑΤΡΩΝ, τον Σύλλογο Εθελοντών ‘’ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ’’, το ‘’ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ’’, την ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ κ.α.

Είναι μέλος της INTERNATIONAL FEDERATION FOR CHORAL MUSIC, της EUROPEAN CHORAL ASSOCIATION- EUROPA CANTAT, της FOERDERVEREIN INTERKULTUR e.v., της ACTION AID, καθώς και ιδρυτικό μέλος της ΣΤΕΓΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ.

Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΑΤΡΑΣ διοικείται από 7μελές διοικητικό συμβούλιο, με Πρόεδρο το Διευθυντή του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητή της Βυζαντινής Μουσικής και Πρωτοψάλτη, ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΤΟΡΟ.

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

Copyright © 2013 - 2024 Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας