Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

ATHINA KALLIMANI
Click to enlarge
ATHINA KALLIMANI
Capacity: DIRECTOR OF THEATRICAL STUDIO

Η Αθηνά Καλλιμάνη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1963. Είναι απόφοιτος του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πάτρας. Έχει εκπαιδευτεί στις Νέες Τεχνολογίες και είναι καθηγήτρια  στο 8ο Γυμνάσιο Πάτρας.

            Ιδιαίτερα ενδιαφέροντά της είναι ο χορός και το θέατρο. Τη διετία 1982/83 παίρνει ειδικά μαθήματα σε σχολές χορού στην Αθήνα όπου και διδάσκει παράλληλα. Αργότερα παρακολουθεί σεμινάρια θεατρικής παιδείας (Σύγχρονες Μετα-γραφές του Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Αρχαίο Δράμα-Θεωρητική από σκηνής διδασκαλία του θεάτρου στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς).

            Το 1995 αναλαμβάνει τη χορογράφηση και τη συνολική παρουσία  του χορού σε ένα αφιέρωμα που παραπέμπει σε αρχαία τραγωδία από το 1ο Γ/σιο Μεσολογγίου με τίτλο: «Τα παιδιά του πολέμου και της βίας στον κόσμο σήμερα». (Η χορογραφία θεωρήθηκε πρότυπη δουλειά και προβλήθηκε σε σεμινάριο θεατρικής παιδείας στο Αγρίνιο). Το 1996 συναντιέται με το Θεατρικό Εργαστήρι Ναυπάκτου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ναυπάκτου, και σκηνοθετεί το θεατρικό έργο «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόργκμαν» του Ίψεν. (Η παράσταση επιλέχτηκε και συμμετείχε στον 20ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης).

            Συνεργάζεται τακτικά με την Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας το 2002 σκηνοθετεί και χορογραφεί το αφιέρωμα «Ο Νότης Μαυρουδής με το Τονικό τμήμα της Πολυφωνικής»με παρουσία επί σκηνής του ίδιου  του συνθέτη και επιμελείται-τη διετία 2008/09- την κινησιολογία της Παιδικής Χορωδίας.

Το 2012 συνεργάζεται  με τον Φάρο Ποντίων Πάτρας και με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πάτρας. Δημιουργεί το δρώμενο: «Γυναίκες της Πίνδου» που  συνοδεύεται επί σκηνής από τον μοναδικό  ΠέτροΛούκα.

Έχει επανειλημμένα βραβευτεί για τη σκηνοθεσία θεατρικών και μουσικών παραστάσεων και για τη συγγραφή  θεατρικών έργων.

 Ασχολείται με εναλλακτικό τρόπο (όσον αφορά στη σκηνοθεσία και στο σενάριο) με το Ελληνικό Θέατρο Σκιών, για το οποίο έχει γράψει τέσσερα  θεατρικά έργα: «Ιδανικά και Ολυμπιακοί Αγώνες»( 1ο Ειδικό Βραβείο στους Καλλιτεχνικούς Αγώνες του ΥΠΕΠΘ), «Καραγκιοζογκάλοπ RPVC στο    πι και φι» (το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσειςΠερί Τεχνώντο 2008 και απέσπασε Βραβείο Σεναρίου στους 4ους Αγώνες Ελληνικού Θεάτρου Σκιών, που οργάνωσε ο Δήμος Πατρέων), «Ο Παραδοσιακός Γάμος της Ανδρίτσαινας» (το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις  “Διαπολιτισμός” το 2010) και «Βασίλης Τσιτσάνης. Ο ζωγράφος της Λαϊκής Μουσικής», προσπάθειες συγκερασμού της παράδοσης με το σήμερα, αναδεικνύοντας τη θεματολογική δυναμική του Θεάτρου Σκιών.

            Ένα άλλο θεατρικό είδος που έχει υπηρετήσει είναι η παιδική σκηνή γράφοντας, διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας παραμύθια(«ο Αστροζωηρούλης» και  «η Εκτόξευση στη Νεραϊδούπολη»της ιδίας, «Ο Ήρωας» και «Σκαντζόχοιρος και Αλεπού» του Ρώτα, «Γουρουνάκια Κουμπαράδες» και «Τα τρία μικρά λυκάκια» του Τριβιζά, «Ένα ταψί με γεμιστά», «Ψάρια βγήκαν στο γιαλό με πλακάτ και με πανό»,«Η νύχτα του Φαντού», «Το φιλαράκι μου», «Ο Φίφης και ο Σήφης»  και  «Οι μύτες το σκασαν» της Άννας Δενδρινού, «ο Τεμπέλ-Νικόλας» της Ελ. Καπαγερίδου, «Κροκοδειλοπτηνοφιλίες» διασκευή του παραμυθιού "Στο στόμα του Κροκόδειλου" της Γαλάτειας Γρηγοριάδου).

 Θεωρώντας ότι  η ποίηση προσφέρεται για δραματοποίηση,  έχει συνθέσει και έχει σκηνοθετήσει ολοκληρωμένες θεματικές ενότητες εμπνευσμένη  από διαφορετικούς ποιητές και τα έργα τους(«Ποιητές επί σκηνής», «Σώπα» του Αζίζ Νεσίν, Το «μονόγραμμα» του Ελύτη, Τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Ρίτσου, «homo homini lupus»(αντιπολεμική-αντιρατσιστική μουσικοθεατρική παράσταση),»Πέρασα» και «Πρόβλημα» της Κικής Δημουλά, «Κρυπτόλεξο»του Δημήτρη Κοσμόπουλου(αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη), «Η Ποίηση στο εδώλιο μαζί και η Σελήνη» του Κασσέτα).

Σταθμοί  στη θεατρική της διαδρομή  υπήρξαν οι παραστάσεις: «Ο Φωταγωγός» του Σπύρου Γαλαίου ως γροθιά ενάντια στα ναρκωτικά και στην υποκρισία της κοινωνικής ευπρέπειας. «Τα Μάγια της Πεταλούδας» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα,  με 45 άτομα να συνεργάζονται και να μεταμορφώνονται επί σκηνής. Το αριστοφανικό αντιπολεμικό ξεφάντωμα «ΙΛΙΟΝ-ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ» από τις «Ζακυνθινές ομιλίες» του Νίκου Γουσέτη. Ο «ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗΣ» του Μιγκέλ ντε Θερβάντες με 29 άτομα(ηθοποιοί & μουσικοί) ενεργά στη σκηνή και η παράσταση-εκδήλωση «ΤΕΧΝΕΣ στην ΙΔΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ» 18-10-2023 UP FM του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ, ένα πρωτότυπο, πολυδιάστατο και δύσκολο εγχείρημα  όπου το ραδιόφωνο λειτούργησε ως βάση συνάντησης και συνύπαρξης διαφορετικών μορφών τέχνης.

Τον Μάρτιο του 2014 εκδίδεται η πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Αυλαία» από τις εκδόσεις «ΤΟ ΔΟΝΤΙ» και ακολούθησε και 2η ποιητική συλλογή με τίτλο «Υετός».

Έχει δημιουργήσει μαθητικές θεατρικές ομάδες σε όλα τα σχολεία που υπηρέτησε. Για 24 ολόκληρα χρόνια είναι υπεύθυνη της θεατρικής ομάδας του 8ου Γ/σίου Πάτρας. Συνεργάζεται τακτικά  με τον Δήμο Πατρέων, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, τη ΔΕΠΑΠ, τον Καρναβαλικό Οργανισμό, το «Χαμόγελο του παιδιού», το ΚΕΘΕΑ ΟΞΥΓΟΝΟ Πάτρας, τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πάτρας,τους Πολιτιστικούς Φάρους της Μεσογείου στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010 έχει αναλάβει τη διεύθυνση του Θεατρικού Εργαστηρίου της Πολυφωνικής Χορωδίας Πατρών.

Είναι μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος και του Πανελλήνιου Σωματείου θεάτρου Σκιών. Τον Φεβρουάριο του 2014 βραβεύτηκε από τον Σύλλογο Νέων Καλλιτεχνών Πατρών για την πολύτιμη προσφορά της στις τέχνες και τον πολιτισμό.

Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

© Copyright 2013 - 2024 Polyphonic Choir of Patras