Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

Βυζαντινός Χορός

Ιδρύθηκε το 1987 στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του, για τη διάδοση και προβολή της Βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής στην πόλη του Πρωτοκλήτου και Πολιούχου Αγίου Ανδρέου, αλλά και στον Ελληνικό και διεθνή χώρο γενικότερα.

Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα (Αθήνα, Πύργος, Βόλος, Ρόδος, Αγρίνιο, Πρέβεζα, Κ. Αχαΐα, Αμαλιάδα, Λεχαινά κ.α.), και το εξωτερικό, μετέχοντας σε διεθνή Φεστιβάλ θρησκευτικής μουσικής αλλά και στην Πάτρα, με προσκλήσεις διαφόρων φορέων (Πρωτοκλήτεια, Ένωση Θεολόγων, Αρσάκειος Ακαδημία κ.λπ.).

Οργάνωσε συναυλίες στον Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου με τον Βυζαντινό Χορό του Φώτη Κετσετζή, στους Ι. Ν. Παντανάσσης, Αγ. Σοφίας, Αγ. Βασιλείου, Αγ. Δημητρίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου όπου και τίμησε το μακαριστό Μητροπολίτη π.Πατρών κυρό Νικόδημο Βαλληνδρά, αλλά και τον άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο.


Οι κυριότεροι σταθμοί της πορείας του Βυζαντινού χορού είναι:

 • 1990 Οργάνωσε συναυλία με το Πανεπιστήμιο Πατρών κατά τη διάρκεια της οποίας τιμήθηκε ο καθηγητής και Πρωτοψάλτης Μανώλης Χατζημάρκου.
 • 1991 Μετείχε στην έναρξη του Διεθνούς συνεδρίου Βυζαντινής Ιατρικής στη Πάτρα.
 • 1992 Παρουσίασε έργα Βυζαντινής μουσικής στο WESTON S. MARE, CARDIFF και BRISTOL της Ν. Δ. Αγγλίας, προσκεκλημένος της Ελληνικής Εταιρείας Τέχνης και Γραμμάτων.
 • 1995 Έδωσε σειρά συναυλιών για το ομόδοξο έθνος της νήσου στη ΛΑΡΝΑΚΑ, ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ και ΛΕΥΚΩΣΙΑ, με πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.
 • 1996 Τιμήθηκε με το 2ο βραβείο και αργυρό μετάλλιο στο Διεθνές χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας.
 • 1997 Στον ίδιο διαγωνισμό κατέκτησε το 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο αλλά και ειδική διάκριση για την καλύτερη ερμηνεία Ορθόδοξου Ύμνου. Έλαβε μέρος στο 15ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ ORISTANO ΙΤΑΛΙΑΣ, ενώ έδωσε μεγάλη συναυλία στην TRIESTE ΙΤΑΛΙΑΣ, στα πλαίσια διεθνούς συνεδρίου Βυζαντινολογίας που οργάνωσε η εκεί Ελληνική Κοινότητα, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.
 • 1999 Παρουσίασε την "Ασματική Ακολουθία" για το Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από την γέννηση του Χριστού (ποίηση και μουσική του μακαριστού Μητροπολίτου π. Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά) στις αίθουσες Λόγου και Τέχνης του Αρσακείου Αθηνών ενώ έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης.
 • 2000 Κατέκτησε Α' Βραβείο και χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο διαγωνισμό χορωδιών τής Χ. Ο. Ν. Π. Φαλήρου στο Θέατρο Παλλάς της Αθήνας. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους, ερμήνευσε μαζί με τη Μικτή και την Παιδική χορωδία της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ στο ΗΡΩΔΕΙΟ το "ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ ΟΡΑΤΟΡΙΟΝ", ποίηση και μουσική του μακαριστού Μητροπολίτου π. Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά, με εναρμόνιση, ενορχήστρωση και διεύθυνση του Καλλιτεχνικού διευθυντού του Οργανισμού Μο Σταύρου Σολωμού. Το έργο επαναλήφθηκε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάτρας το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, με την οργάνωση του Δήμου Πατρέων προκειμένου να τιμηθεί ο συνθέτης για το πολύπλευρο έργο του. Η παρουσίαση του Ορατόριου αποτέλεσε, την κεντρική εκδήλωση της Ιεράς Συνόδου για το Ιερό Ιωβηλαίο των 2000 χρόνων από τη Γέννηση του Χριστού. Έλαβε μέρος επίσης, στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου και την αναγόρευση του από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε διδάκτορα 7 σχολών.
 • 2001 Έλαβε μέρος στην τελετή έναρξης του Νεφρολογικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών, ενώ έδωσε σειρά συναυλιών στη ΛΑΡΝΑΚΑ, ΛΕΥΚΑΡΑ και ΛΕΥΚΩΣΙΑ της ΚΥΠΡΟΥ, για δεύτερη φορά. Τον ίδιο χρόνο παρουσίασε στη Πάτρα το 4ο Ορατόριο του μακαριστού Μητροπολίτου π.Πατρών κυρού Νικοδήμου Βαλληνδρά, με θέματα από την ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ.
 • 2002 Έλαβε μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής ROTTENBURG της Γερμανίας, εκπροσωπώντας όχι μόνον την Ελλάδα αλλά και τη Βυζαντινή Ορθόδοξη υμνολογία και μάλιστα με τις οδηγίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.
 • 2003 Έλαβε μέρος στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Πρέβεζας, όπου τιμήθηκε με αργυρό μετάλλιο, στο διαγωνισμό Βυζαντινών χορωδιών. Παράλληλα συμμετείχε και στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης για δεύτερη φορά.
 • 2004 Πραγματοποίησε σειρά συναυλιών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σερβία, προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Χορωδιών της Μπάνια Λούκα αλλά και των τοπικών Εκκλησιών των δύο αυτών χωρών. Έδωσε συναυλίες στις πόλεις ΜΠΑΝΙΑ ΛΟΥΚΑ, ΣΙΠΟΒΟ, ΠΕΤΡΟΒΑΤΣ, ΝΤΒΑΡΤΣ, ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, όπου συναντήθηκε με τον μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Παύλο και ΝΙΣ. Επίσης έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής, πού διοργάνωσε ο Δήμος της Πάτμου, με την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνθέτη και αρχιμουσικού ΄Αλκη Μπαλτά, στον παρακείμενο χώρο του Ιερού Σπηλαίου της Αποκάλυψης.
 • 2005 Φιλοξένησε στην Πάτρα τη Μικτή Χορωδία της BANJA LUKA, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, με την οποία έδωσε συναυλίες στον Ι. Ν. Αγίας Σοφίας, στα Καλάβρυτα και στο θεατράκι της Μαρίνας.
 • 2006 Έλαβε μέρος στο 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ/15ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΧΟΡΩΔΙΩΝ, πού έγινε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. 2006 Έλαβε μέρος στο 3ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της BANJA LUKA, Βοσνίας Ερζεγοβίνης, με συναυλίες πού έδωσε στην BANJA LUKA  και στο LAKTASI.
 • 2007  Έδωσε συναυλίες στον καθολικό Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στην Αθήνα και στον Άγιο Σπυρίδωνα Καριάς Λευκάδας (1.6.07 και 15.6.07). Φιλοξένησε και πάλι τη Μικτή Χορωδία ‘’Jedinstvo’’της BANJA LUKA, Βοσνίας Ερζεγοβίνης και διοργάνωσε συναυλίες της (3-8.8.07). Έδωσε συναυλία στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα (14.11.07), όπως επίσης και συναυλία με απ ευθείας μετάδοση Χριστουγεννιάτικων Ύμνων, μέσω του δικτύου της ΕΡΑ, στην Ευρώπη και τον Καναδά, από τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Αθηνών (16.12.07).
 • 2008  Έλαβε μέρος στον εορτασμό της 25ετίας της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών [11.5.08]. Συμμετείχε επίσης στην επίσημη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων 2008, από κοινού με τη Μικτή και Παιδική Χορωδία του Οργανισμού και την Ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων του Δημοτικού Ωδείου Πατρών.
 • 2009 Έψαλλε στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τη Ζωοδόχο Πηγή, στην Ιερά Μονή Μπαλουκλή, της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ Τουρκίας, παρόντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, δίδοντας παράλληλα και συναυλία στη Ζωγράφειο Σχολή της Πόλης [21-27.4.09]. Συμμετείχε επίσης σε συναυλία για τα Πρωτοκλήτεια [9.11.09], στο Δημοτικό Θέατρο ‘’ Απόλλων ’’ Πατρών, από κοινού με τη Βυζαντινή χορωδία ‘’Θεόδωρος Φωκαεύς’’.
 • 2010 Έδωσε συναυλίες στον Πύργο και τα Λεχαινά, προσκεκλημένος της Λέσχης Τραπεζικών Νομού Ηλείας και του Δήμου Λεχαινών, αντίστοιχα.Συμμετείχε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Pitesti  Ρουμανίας 23-27 Ιουνίου. ΄Ελαβε μέρος σε συναυλίες των Πρωτοκλητείων και των Χριστουγέννων.
 • 2012  Διοργάνωσε από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κρήνης Πατρών, τα ‘’ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕΙΑ 2012 και 2013’’, εκδηλώσεις στη μνήμη του Κωνσταντίου Παλαιολόγου, στο εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου Κρήνης. Έλαβε μέρος, επίσης, για δεύτερη φορά, στο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου, παρουσιάζοντας στην εναρκτήρια συναυλία του Φεστιβάλ, έργα θρησκευτικής μουσικής, αλλά και τοπικά παραδοσιακά τραγούδια, με τη συνοδεία της Ορχήστρας Κλασσικής Ανατολικής Μουσικής [διεύθυνση: Μανώλης Κόττορος].
 • 2013 Έλαβε μέρος σε εκδήλωση του ‘’Πανηπειρωτικού’’ Πατρών, με το Λάκη Χαλκιά, αλλά και  στα Πρωτοκλήτεια 2013 στο ΤΕΙ Πάτρας.
 • 2014 Συμμετείχε στην ανακομιδή των λειψάνων του αοιδίμου π. Γερβασίου Παρασκευόπουλου, αλλά και στα Πρωτοκλήτεια 2014 στον Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου.
 • 2015 Συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις για την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως, στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών και στον Ι. Ν. Αγ. Ανδρέου Εγλυκάδος, αλλά έλαβε μέρος και στα εγκαίνια του νέου Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας.  
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ

Τη χορωδία διηύθυνε μέχρι τον Οκτώβριο τού 2000 ο Πρωτοψάλτης ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΡΟΔΟΠΟΥΛΟΣ (σήμερα επίτιμος χοράρχης).

Από τον Οκτώβριο τού 2000, τη χορωδία διευθύνει ο Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Λυκείου Πατρών, καθηγητής Βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτης ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΤΤΟΡΟΣ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

© Copyright 2013 - 2020 Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας