Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης. 17ος- 20ος αιώνας
Click to enlarge
Tuesday 21 Sep 2021

Μετά την επιτυχή συναυλία του ‘’VIBRATO’’ στον Πύργο, το παρελθόν Σάββατο, νέα συναυλία θα πραγματοποιήσει η «ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ» αυτή τη φορά με την ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ «ΗΛΙΟΔΩΡΙΑ».

 

         Θέμα της συναυλίας:

«Ρωμιοί συνθέτες της Πόλης. 17ος- 20ος αιώνας».

 

          Η μουσική μας ιστορία είναι τόσο παλιά όσο και ο Ελληνικός πολιτισμός, και πολλοί μουσικοί του θρύλου και της ιστορίας, κοσμούν την αρχαία και τη βυζαντινή εποχή.

 

          Η μουσική της Μικράς Ασίας, μήτρας πολλών πολιτισμών, διατήρησε μέσα της ζωντανά, όλα τα μουσικά στοιχεία: ήχους, ρυθμούς και όργανα, που ταξίδεψαν μέσα στο χρόνο, από την αρχαία εποχή στο Βυζάντιο και ύστερα από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τον αιώνα μας.

 

Μέρος Α΄:

17ος-18ος αιώνας. Ρωμιοί μουσικοί και μουσική στο παλάτι.

 

          Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, θα ερμηνευτούν έργα των συνθετών: Αγγελή, του πρώτου Ρωμιού μουσικού, που έδρασε στο παλάτι το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα (καθόσον μέχρι τότε υπήρχαν μόνο Πέρσες μουσικοί), του μαθητή του, Μολδοβλάχου Πρίγκιπα Δημητρίου Καντεμίρη (1673-1727), του Ζαχαρία του Χανεντέ (1680-1750) (επίσης μουσικού στο παλάτι) και τέλος του Πέτρου του Λαμπαδάριου (1730-1777), γνωστού ευρύτερα, κυρίως από τις συνθέσεις εκκλησιαστικής μουσικής.

 

Μέρος Β΄:

19ος-20ος αι. Ρωμιοί μουσικοί και μουσική στα «Μεϊχανέ» της Πόλης

 

          Μέσα στο αστικό περιβάλλον, κυρίως της Πόλης, οι Ρωμιοί μουσικοί, έχοντας ως εφόδια, την κληρονομιά του παρελθόντος και το έμφυτο ταλέντο τους, δημιούργησαν συνθέσεις εξαιρετικής ποιότητας.

 

          Οι χώροι που έδρασαν οι μουσικοί αυτοί, είχαν την ονομασία «Μεϊχανέ». Επρόκειτο για ένα είδος «εκλεπτυσμένης» ταβέρνας στην Πόλη (την περίοδο μάλιστα που απαγορευόταν στους μουσουλμάνους να είναι ιδιοκτήτες ταβέρνας), όπου επικρατούσε ησυχία και οι μουσικοί έπαιζαν κομμάτια υψηλών απαιτήσεων.

 

          Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας, θα ερμηνευτούν έργα των επτά σπουδαιότερων Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, από τον 19ο μέχρι και τον 20ο αιώνα.

 

          Την μουσική επιμέλεια και διεύθυνση θα έχει ο Διευθυντής του τμήματος της «ΗΛΙΟΔΩΡΙΑΣ», Γιάννης Παναγιωτόπουλος.

 

          Συνδιοργάνωση: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ. Συνεργασία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας.

 

          Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών, το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 8.30 το βράδυ, με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα [πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test].

 

          Είσοδος ΜΟΝΟ με προσκλήσεις, που διατίθενται από τα γραφεία του Οργανισμού [Κορίνθου 280- Γούναρη, Πληροφορίες: τηλ. 2610222248 & 2610279679]

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

© Copyright 2013 - 2024 Polyphonic Choir of Patras