Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

"'Εφυγε" από τη ζωή ο Βασίλης Τενίδης...
Κλίκ για μεγέθυνση
Τετάρτη 08 Φεβ 2017

Περισσότερο φτωχή από χθες είναι η Ελληνική μουσική, με την απώλεια του εξαίρετου συνθέτη και υπέροχου ανθρώπου, ΒΑΣΙΛΗ ΤΕΝΙΔΗ.

             Η ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ, συναντήθηκε για πρώτη φορά μαζί του το 1992 όταν μαζί με τον αείμνηστο συνθέτη ΚΩΣΤΑ ΚΛΑΒΒΑ, παρουσίασαν έργα θρησκευτικής μουσικής στο ‘’Πάνθεον’’ της πόλης μας. Έκτοτε οι χορωδίες του Οργανισμού, ευτύχησαν να συνεργάζονται μαζί του και πολλά έργα του από την πλούσια δημιουργία του να ερμηνεύουν σε διάφορες συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

              Ο Βασίλης Τενίδης διατήρησε μέχρι το θάνατο του ιδιαίτερες καλλιτεχνικές επαφές με στελέχη του Οργανισμού και ειδικότερα με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μο Σταύρο Σολωμό τον οποίον και υπεραγαπούσε, την πιανίστα Έφη Καββαδία- Ζέρβα και τον κιθαρίστα Γιώργο Αθανασακόπουλο, στους οποίους είχε αφιερώσει έργα του.

              Γεννήθηκε στη Λάρισα, στις 11 Νοεμβρίου του 1936. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και παράλληλα κλασσική κιθάρα με τους Κώστα Κεφαλόπουλο, Ιβάν Ψίουκοφ και θεωρητικά με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 δημιούργησε τραγούδια και μπαλάντες, που προσδιόρισαν το ύφος του ελληνικού Νέου Κύματος. Τραγούδια του ερμήνευσαν οι Γιώργος Ζωγράφος, Μιχάλης Βιολάρης κ.ά.

              Συνέθεσε μουσική σε όλα σχεδόν τα είδη και ιδιώματα: συμφωνικά έργα, μουσική δωματίου, χορωδιακά, μουσική για συγκροτήματα Jazz, κινηματογραφική μουσική κτλ. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το θέατρο, συνθέτοντας σκηνική μουσική για περισσότερα από διακόσια έργα κάθε είδους, για παραστάσεις ελληνικών θεατρικών θεσμών, όπως: Εθνικό Θέατρο (1974/94), Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (1979/91), Αμφι-Θέατρο, Θέατρο Τέχνης κ.ά. Παράλληλα διακρίθηκε ως ενορχηστρωτής. Στις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις του, συγκαταλέγονται ο  ‘’Ύμνος εις στην Ελευθερίαν’’ για συμφωνική ορχήστρα και χορωδία (Νικόλαος Μάντζαρος), η καντάτα ‘’ Ύμνος των Μεσογειακών Αγώνων’’ (Μίκης Θεοδωράκης), ο κύκλος τραγουδιών ‘’Οι γειτονιές του φεγγαριού’’ (Μάνος Χατζιδάκις), σειρά έργων των επτανησίων συνθετών Μάντζαρου, Καρρέρ, Ξύνδα, Σαμάρα, Λαυράγκα, Λαμπελέτ, Ευαγγελάτου, Ξένου κ.ά. Δίδαξε σε σχολές, σεμινάρια, ΙΕΚ, έδωσε πολλές διαλέξεις και είχε μετάσχει σε συνέδρια και συζητήσεις. Δημιούργησε σειρές εκπαιδευτικών εκπομπών για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι στο Γ΄ Πρόγραμμα της ΕΡΤ. Ήταν αρχιμουσικός στα Μουσικά Σύνολα της και τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών. Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε στην μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των έργων: ‘’Οι απάχηδες των Αθηνών’’ (1984/85), ‘’Θυμήσου εκείνα τα χρόνια’’ (2007/08), ‘’Το μικρόβιο του έρωτα’’ (2009/10). Συνεργάστηκε με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

© Copyright 2013 - 2022 Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας