Loading...
 Start Page

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ ΠΑΤΡΑΣ            

Μέλος της International Federation for Choral Music (I.F.C.M.) και της European Choral Association- Europa Cantant

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ
Τετάρτη 19 Μάρ 2014

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού σχεδιασμού της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ, η ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ του Οργανισμού, πρόκειται να ερμηνεύσει το επικό έργο: ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’΄, [ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Νικολάου Μάντζαρου], που εμπεριέχει και τον Εθνικό Ύμνο της πατρίδας μας.

 

                  Η ερμηνεία του έργου θα πραγματοποιηθεί τη ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014, στο Συνεδριακό Κέντρο του ΤΕΙ Πατρών, στις 7.30 το απόγευμα, με τη συνδιοργάνωση και τη συμμετοχή του 35ου Δημοτικού Σχολείου της πόλης μας [Διευθυντής: Ευάγγελος Κομποχόλης]. Τις χορωδίες, της ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗΣ και του 35ου Δημοτικού Σχολείου, θα διευθύνει η Μαέστρος- εκπαιδευτικός, Ελένη Παπαδοπούλου- Αραβαντινού [πιάνο: Μαρίνα Μυλωνά], ενώ μέρη του έργου θα απαγγείλει ο ποιητής, Σπύρος Βρεττός, που με κάθε ευγένεια προσφέρθηκε.

 

                  Συνδιοργανωτές επίσης της συναυλίας θα είναι, η Περιφερειακή Δ/νση Π. & Δ. Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδος, η Αντιδημαρχία Παιδείας, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διαβούλευσης Δήμου Πατρέων και η Δ/νση Α’ θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας- Τμήμα Πολιτιστικών θεμάτων.

 

                  Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

                                      Ο ‘’Ύμνος εις την Ελευθερίαν’’ είναι ποίημα που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, τμήμα του οποίου αποτελεί τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος (από το 1865) και της Κύπρου.

                   Το ποίημα γράφτηκε από τον Διονύσιο Σολωμό τον Μάιο του 1823 στη Ζάκυνθο και έναν χρόνο αργότερα τυπώθηκε στο Μεσολόγγι. Το ποίημα συνδυάζει στοιχεία από τον ρομαντισμό αλλά και τον κλασικισμό.

                   Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι τετράστιχες, ενώ στους στίχους παρατηρείται εναλλαγή τροχαϊκών οκτασύλλαβων και επτασύλλαβων. Το 1828 μελοποιήθηκε από τον Κερκυραίο Νικόλαο Μάντζαρο πάνω σε λαϊκά μοτίβα, για τετράφωνη ανδρική χορωδία.

                   Από τότε ακουγόταν τακτικά σε εθνικές γιορτές, αλλά και στα σπίτια των Κερκυραίων αστών και αναγνωρίστηκε στη συνείδηση των Ιονίων ως άτυπος ύμνος της Επτανήσου. Ακολούθησαν και άλλες μελοποιήσεις από τον Μάντζαρο (2η το 1837 και 3η το 1839-'40), ο οποίος υπέβαλε το έργο του στον Βασιλιά Όθωνα (4η «αντιστικτική» μελοποίηση, Δεκέμβριος 1844).

                  Παρά την τιμητική επιβράβευση του μουσικοσυνθέτη Μάντζαρου με τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Σωτήρα (Ιούνιος 1845) και του Διονυσίου Σολωμού με τον Χρυσό Σταυρό του ίδιου Τάγματος (1849), το έργο (και ειδικά η πρώτη μελοποίησή του) διαδόθηκε μεν ως «θούριος», αλλά δεν υιοθετήθηκε ως ύμνος από τον Όθωνα. Ο Μάντζαρος το 1861 επανεξέτασε για 5η φορά το έργο, αυτή τη φορά σε ρυθμό εμβατηρίου κατά παραγγελία του Υπουργού Στρατιωτικών.

                  Όταν ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ επισκέφθηκε την Κέρκυρα το 1865 μετά την ενσωμάτωση των Επτανήσων με την Ελλάδα, άκουσε την εκδοχή για ορχήστρα πνευστών της αρχής της πρώτης μελοποίησης που έπαιζε η μπάντα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας και του έκανε εντύπωση.

                  Ακολούθησε Βασιλικό Διάταγμα του Υπουργείου Ναυτικών (Υπουργός Δ. Στ. Μπουντούρης) που το χαρακτήρισε «επίσημον εθνικόν άσμα» και διατάχθηκε η εκτέλεσή του «κατά πάσας τας ναυτικάς παρατάξεις του Βασιλικού Ναυτικού». Επίσης ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις, ώστε να ανακρούεται και από τα ξένα πλοία στις περιπτώσεις απόδοσης τιμών προς τον Βασιλιά της Ελλάδος ή την Ελληνική Σημαία. Από τότε θεωρείται ως εθνικός ύμνος της Ελλάδος.

Κορίνθου 280, Πάτρα, 26221  //  Τηλ.: 2610 279679, 2610 222248  //  Email: choir@polyphonikipatras.gr

SOCIAL MEDIA:       

Sitemap / Login

© Copyright 2013 - 2024 Πολυφωνική Χορωδία Πάτρας